x

Kunstenaars over corona in NTGent

Geen Shakespeare op het programma, maar wel conversaties over de toekomst van cultuur - 03.09

Afgelopen donderdag opende NTGent voor het eerst sinds maart haar deuren. En wij waren erbij! Met muzikanten, theatermakers, performers en – warempel – een live publiek gingen we in gesprek over de toekomst van cultuur. En het bleef niet bij praten alleen. Jef Neve kroop achter zijn piano. Hind Eljadid verraste met haar slam poetry. Jaouad Alloul zong samen met het publiek.

Algemene conclusie van de avond? Dat we allemaal heel veel zin hebben om terug op de planken, achter de schermen of in de zaal te kruipen. De vraag is alleen op welke manier. Want om het met de woorden van artistiek directeur Milo Rau te zeggen: “Going back to normal would be a crime.

Als de coronacrisis ons één ding heeft geleerd, dan is het wel dat cultuur – in welke vorm dan ook – van immens belang is voor de samenleving. Cultuur slaagt erin om mensen samen te brengen. “De meeste kunstenaars overstijgen ideologische verschillen, laat ons kiezen te verleiden,” aldus theatermaker Dominique Willaert.

Gilles Michiels vatte de avond samen in opdracht van Kunstenpunt.

Martha Balthazar, die op 3 september naast Khalid Koujili El Yakoubi de State of the Youth uitspreekt op Het TheaterFestival, heeft al net zulke gemengde gevoelens. “Zoals elk kind-zijn is ook een kind van je tijd zijn zowel fijn als traumatisch. Vandaag twintiger zijn is turbulent. We leven in een prestatiemaatschappij, die – samen met een donker toekomstbeeld – zeker weegt op onze generatie.”

“Mensen lijken het normaal te vinden dat deze sector uitgeput wordt”, zegt Veerle Malschaert. “Maar zonder kunst is er oorverdovende stilte of een zwart televisiescherm. Zeker in tijden van crisis helpt cultuur ons overleven.” Daarom begrijpt Jef Neve niet waarom de publieke opinie zich eerder tegen de cultuursector kant. “Veel mensen gaan ervan uit dat we allemaal elitair zijn. Slechts een klein aantal kunstenaars kan zoals ik van hun kunst leven, 95% van mijn collega’s hebben het minder goed. Voor die groep mensen moeten we nu het verschil maken. En dat kan alleen maar als cultuur gedragen wordt door de bevolking.”

En Jef Neve kwam niet alleen praten over cultuur, maar bracht ook een van zijn nummers live. Beluister en bekijk het hier. Wil je de volledige avond herbeleven? Dan kan je terecht op VRT NU. Het volledige artikel van Kunstenpunt vind je hier.

Dank aan NTGent en het Gents Kunstenoverleg voor de organisatie van de avond. Graag vermelden we ook onze foto- en videograaf Bruno Keustermans van Fenomeno.

We verwijzen je door naar Kunstenpunt voor meer info over de maatregelen rond COVID-19. Zij organiseren ook een debat rond de toekomst van het kunstendecreet op 8 september in de KVS. Hopelijk zien we je daar!