x

Webinars, tv-maken in het klein

De interactieve webinar die je moet proberen - 06.08

We moeten je waarschijnlijk niet meer vertellen wat een webinar is. De kans is groot dat je er de afgelopen maanden minstens eentje hebt gevolgd. Wie weet heb je er zelf één georganiseerd! In dat geval weet je ongetwijfeld dat dat behoorlijk snel en eenvoudig kan met Zoom, Teams, WebinarGeek, enz. Maar wat als je het nét iets complexer wil? Met meerdere camerastandpunten. En met meer publieksinteractie.
Met die vraag klopten we aan bij Rani D’Hulster en Floris Daelemans van VRT Video Snackbar. Samen ontwikkelden we een nieuw format: de web attack. Geen webinar, maar een interactieve multi-cam meeting.

Geen webinar

Wat is dan het verschil tussen een webinar en een web attack? Interactie! In tegenstelling tot een klassieke webinar wordt in een web attack een Zoom meeting opgezet. Op die manier kan het publiek elkaar zien en zelf deelnemen aan het gesprek.
Dit soort webinar bestaat uit een gesprek tussen de host en één of meerdere gasten, gevolgd door een traditioneel Q&A-deel en een minder traditioneel discussiemoment. Bij dit laatste wordt het publiek verdeeld over breakout rooms. Zo kan het onderwerp verder besproken worden in kleinere groepjes.
Bovendien nodigden we ook een muzikant uit om tussen de verschillende delen voor een muzikaal intermezzo te zorgen. Een gek idee dat uiteindelijk de grootste respons van het publiek kreeg.

Magie

Interactie is iets magisch. Dat je rechtstreeks met je publiek kan praten, is een geweldig voordeel tegenover klassieke webinars. Om dit in goede banen te leiden, zorgden we voor een groot scherm. Hierop konden host Fredo en zijn gast(en) het publiek zien én ook de chatberichten lezen. Daarnaast gaven we Fredo een vierde, flexibele camera. Hiermee kon hij naar believen extra details in beeld brengen. Een vierde camera, naast de drie camera’s die we al hadden. Op die manier boden we het publiek zoveel meer dan een gewone webinar.

Groeicurve

Geweldig, toch? Ja, maar enkel als het werkt. Als je onze eerste web attack hebt gevolgd, dan weet je dat dat niet altijd het geval is. De videokwaliteit liet het toen afweten. En af en toe viel het geluid zelfs weg. Gênant. Maar ook logisch, want dit soort webinars zijn een nieuw concept. En dan zijn er nu eenmaal leermomenten waar je door moet. Na een succesvolle tweede web attack kunnen we zeggen dat het ergste achter de rug is. En daarom wilden we onze learnings met jullie delen!

Zelf aan de slag

Nu je onze ervaringen hebt gelezen, wil je ongetwijfeld zelf aan de slag. Tijd voor de technische kant!
Deze set-up kan opgesteld worden in ongeveer anderhalf uur.
Hij bestaat uit aparte video-, audio- en broadcasting-componenten.
Alle videobronnen komen binnen in vMix via NDI. Hier worden ook videoclips en grafiek beheerd en afgespeeld.
De audio wordt apart bewerkt met een RME Fireface en naar vMix gestuurd als audio input. Dit doen we omdat het mixen van verschillende microfoons dan buiten vMix kan gebeuren.
De audio en video worden vervolgens samen naar een andere laptop gestuurd, waarop de Zoom meeting loopt. Dit gebeurt ook via NDI, door de Zoom-laptop zowel met het NDI netwerk als met het internet te verbinden. Zoom krijgt tot slot de audio en video binnen via de NDI Virtual input plugin.

Contacteer ons gerust voor meer informatie. En veel succes met je eigen web attack!