x

Web Attack #1

An Urgent Conversation with Peter Hinssen. Vijf lessen over de heropstart van media, cultuur en maatschappij na COVID-19 - 11.06

De wereld ziet er anders uit dan vier maanden geleden. Dat heb je ongetwijfeld ook gemerkt. Dat we ons moeten aanpassen ook. Maar hoe kunnen we dat alles meenemen naar de toekomst én naar onze hand zetten? 

Dit werd het centrale thema van een eerste Web Attack. Geen webinar, maar een online gesprek met curator Fredo De Smet, een gast én met jullie.

Web Attack #1 brengt ons naar een kapel in Mater. Onze gast is Vlaanderens bekendste innovatie-denker Peter Hinssen. Een gesprek tussen 100 computers en evenveel toeschouwers. Wie is de voorhoede van onze media en cultuur van morgen? Dat vroeg Fredo aan Peter. Vijf take-aways uit het gesprek.

1. Tijd om onze maatschappij te rebooten

Nu de lockdown min of meer op z’n einde komt, kunnen we ons de vraag stellen: “Wat is de nieuwe wereld waarin we terecht komen?” Want dat we ons op een kantelpunt bevinden, valt niet meer te ontkennen. Gelukkig ligt de bal in ons kamp. En kunnen wij de contouren van dat nieuwe normaal zelf bepalen.

2. Alles Digitaal

Je moet je eens voorstellen dat de coronacrisis ons 25 jaar eerder was overkomen. Zie je ons al zitten? Thuis. Met ons inbelmodempje. De realiteit is gelukkig rooskleuriger. De digitale wereld was niet alleen onze enige optie, maar heeft ook een flinke boost gekregen. Thuiswerken werd de norm. Zelfs thuisonderwijs nam nieuwe gedaantes aan. We keken nog meer video en TV via OTT-platformen. En ook in een uitsluitend digitale wereld snakken we met z’n allen naar cultuur. 

En dit is dan nog maar het begin…

3. In schokken naar het nieuwe normaal

Veranderingen komen er. En snel ook. Sneller en intenser dan ervoor. Maar Peter Hinssen ziet dat eerder in schokken gebeuren, dan gestroomlijnd. En hij spreekt niet over ‘the new normal’, maar over een ‘never normal’.

4. AI heeft menselijke creativiteit nodig

Het is een vraag waar jij misschien ook mee zit. Ze kwam dan ook uit het Zoom-publiek. Wat zal AI met creativiteit doen? De mens en creativiteit staan centraal, aldus Peter Hinssen. Maar dan is de vraag nog maar of de volgende generaties wel voorbereid zijn. Zijn zij in staat om, naast technologische kennis, ook creativiteit te beheersen? 

5. Mystery Solvers gezocht

Er zijn puzzels en er zijn mysteries. Puzzels zijn eenvoudig. Je weet op voorhand wat het resultaat wordt. Het staat meestal op de doos. Mysteries, daarentegen, zijn chaotisch. Niemand weet hoe de oplossing eruit zal zien. Maar net dat soort scenario’s vind je in reboots. Als we verandering willen doordrijven in onze maatschappij, hebben we nood aan mystery solvers. Mensen met verbeelding. Mensen die out of the box kunnen denken. Mensen die durven.