x

Web Attack #2

A Critical Conversation about the Future of the Internet - 30.06

De toekomst van het internet. Dat is geen kleintje. “En toch kan je het eenvoudig stellen”, begint Fredo De Smet deze tweede Web Attack. “We hebben drie dingen nodig. De technologie om het anders aan te pakken. De verbeeldingskracht om een andere aanpak te bedenken. En ook een ecosysteem, een soort groeiende beweging.” 

Die technologie vinden we bij Ruben Verborgh. Hij is professor aan de UGent en expert in het decentraliseren van het web. 

Verbeelding vinden we dan weer bij Femke Snelting. Zij is ook onderzoeker. En kunstenaar, curator en artistiek leider van Constant vzw. Dat laatste is een vereniging voor kunst en media. Samen met kunstenaars, technologen, academische onderzoekers,… denkt ze – al meer dan 20 jaar – na over hoe technologie in de wereld staat. En hoe wij ons als mensen tot de technologie verhouden. 

En het ecosysteem, dat bent u. U die dit leest. Of u die zelf in één van de videohokjes van deze Web Attack zat. 

De derde weg

Ooit was het web een publieke plaats. Een vrijplaats zelf (A Declaration of the Independence of Cyberspace van John Perry Barlow ooit gelezen?) zonder loopholes en kleine lettertjes. Dat is tegenwoordig wel anders. Het www wordt gedomineerd door de grote spelers, zij het uit Silicon Valley, zij het van Chinese makelij. En in Europa lijkt het alsof we maar wat aanmodderen tussen die twee reuzen. En toch ontstaat er een beweging. Een nieuwe optie: de derde weg.

Bij Ruben heet deze derde weg Solid. Dat is de naam van het project dat Tim Berners-Lee opstartte aan MIT. Ja, Berners-Lee, de uitvinder van het World Wide Web. De man heeft zich, zoals Ruben zegt, ‘het grootste deel van zijn carrière bekommerd om die uitvinding te beschermen’. Toen hij een 2018 een groot project  opzette als reddingsactie, kwam hij bij Ruben aankloppen voor een stukje code. Dat lees je goed. De nieuwe generatie van het net wordt hier in Vlaanderen geschapen. En wel door af te stappen van een wereld vol verspreide data, zoals het nu is. Elk individu krijgt een persoonlijke datakluis, Solid genaamd, waarmee je zelf doet wat je wil. 

Femke spreekt dan weer over federation networks. Concurreren met de grote jongens is een utopie. Daarom werkt ze bij Constant vzw aan kleinere cases en dito tools. Federation networks dus. Elk met hun eigen regels en protocols, maar toch met een gemeenschappelijk doel. 

Technologie is niet neutraal. Wat zou het betekenen mochten we deze stelling serieus nemen? Femke vraagt het zich af. En ook wat we dan zouden willen? Weten we dat eigenlijk wel? Bij Constant vzw experimenteerde Femke met een zelfgemaakte antenne en ving ze signalen op van het ISS. Die signalen zette ze dan weer om in geluidsgolven. Zo maakte ze technologie niet alleen zichtbaar, maar ook hoorbaar. 

En zo wordt de ontmoeting tussen technologie en cultuur erg tastbaar.

Hoe gaan we verder?

Een grotere beweging creëren, ja, maar hoe?

De vraag naar bewustzijn werd gesteld. Wat is de rol van de media? En moeten we dat bewustzijn over hoe we met data omgaan vergroten? Met media- en cultuurmakers aan tafel lijkt dat een logisch argument. Maar in hoeverre is dit genoeg? 

Naast bewustzijn pleiten Femke en Ruben ook voor praktische toepassingen. We hebben lang genoeg in theorie nagedacht. Tijd voor praktijk. En daarbij moeten we niet té ambitieus zijn. Beginnen bij kleine use cases is voldoende. Daar kunnen we net het verschil maken door toepassingen te bedenken die een grote impact kunnen hebben. Die toepassingen kunnen mensen overtuigen om de overstap te maken.

Je kan de volledige sessie hier (link) opnieuw bekijken.

Er is ook een audio versie via Fredo’s podcast (link) How Life Works.