Meet the Makers – Artists in Residence (EN)

Tijd en ruimte om dingen uit te proberen zijn cruciaal voor kunstenaars, creatievelingen, ondernemers en onderzoekers. Residenties en werkplaatsen zijn veilige plaatsen waar experimenteren centraal staat. Maar de afgelopen maanden moesten veel kunstenaars hun plannen herzien door internationale reisbeperkingen.

Tijdens deze “Meet the Makers”-sessie gaan we in gesprek met kunstenaars over hoe ze die uitdaging aangaan door digitale technologie te gebruiken. Welke plaats krijgt het digitale in hun creatieproces? Wat is hun ervaring met online residenties? Hoe zien ze de rol van kunst, media en technologie in het hertekenen van onze maatschappij?

Curator

Lissa Kinnaer

Moderator

Lissa Kinnaer

wo 16.1213:00 — 15:00

LISSA KINNAER
Lissa Kinnaer is medewerker internationale relaties beeldende kunsten bij Kunstenpunt.

VANESSA BRAZEAU
Canadese kunstenaar Vanessa Brazeau is een (non)producer, voice-over performer, medewerker, (un)educator, atleet en zelfbenoemde cabaretier. Ze heeft een werkrelatie met Timelab in Gent, die begon toen ze deel uitmaakte van de ‘Sprinters’. Deze groep kunstenaars reflecteert op het werk van de organisatie en komt voor hun jaarlijkse sprint samen over onderwerpen als commons, persoonlijke ontwikkeling, geld, veerkracht en de mogelijke vormen van een residentie. Tegenwoordig maakt ze deel uit van het kernteam van de organisatie. In haar artistieke praktijk creëert Vanessa zelf situaties die participatie, activering en weerstand aanmoedigen. Ze woont in Brussel en neemt momenteel deel aan een digitale residentie bij het Laznia Center for Contemporary in Gdansk.

JO CAIMO
Jo Caimo is kunstenaar, collectief denker en uitvinder van objecten en instrumenten. Zijn werk ligt op het snijvlak van performance, muziek, productdesign, installatie en de digitale wereld. Met zijn objecten en instrumenten onderzoekt hij “het collectieve” versus “het innerlijke”, en hij daagt de toeschouwer dan ook uit om deel uit te maken van zijn werk. Hij ontwikkelt effectieve meetinstrumenten en platforms waarmee we onderbewuste patronen en mechanismen in co-creatieprocessen beter kunnen begrijpen. Het onderzoeken, stimuleren en visualiseren van de energieën tussen mensen onderling is het onderliggende thema.

MATTEO MARANGONI
Matteo Marangoni is een kunstenaar en gemeenschapsorganisator geïnteresseerd in geluidsrituelen, doe-het-zelf-media en toegepast utopisme. Zijn artistieke praktijk richt zich op het creëren van ruimtelijke ervaringen die de relatie tussen subject en object onderzoeken. Als organisator coördineert hij het programma van iii (instrumentinventors.org) en cureert de performance-serie No Patent Pending.

AN MERTENS
An Mertens is mediakunstenaar en auteur. Daarnaast is ze sinds 2008 ook kernlid van Constant, een organisatie voor kunst en media in Brussel. An ontwikkelt een op onderzoek gebaseerde kunstpraktijk, gericht op het gebruik van computationele technieken voor literaire creatie. In 2019 lanceerde ze de kunstenaarsnaam Anaïs Berck, een collectief dat staat voor een gelijkwaardige samenwerking tussen mensen, algoritmes en bomen en zich verdiept in de specificiteiten van menselijke intelligentie in het gezelschap van artificiële en vegetale intelligenties. In april 2021, tijdens een residentie in Medialab Prado Madrid, ontwikkelt Anaïs Berck een prototype van een algoritmische uitgeverij, waarin algoritmes de auteurs zijn van ongewone boeken. De residentie werd toegekend door het programma ‘Residentie Digitale Cultuur’ van de Vlaamse overheid. An Mertens spreekt tijdens dit panel in naam van Constant en van Anaïs Berck.