Meet the Makers – Arts & Science (EN)

Samenwerkingen tussen kunstenaars en onderzoekers in de levenswetenschappen (plantkunde, genetica, (micro-) biologie, biochemie of zoölogie) zijn in België nog niet sterk ontwikkeld in vergelijking met buitenlandse initiatieven. Er is dus een inhaalbeweging nodig. Hoe kunnen culturele instellingen meer bijdragen tot dergelijke samenwerkingen? En waarom zijn deze interacties belangrijk voor de wetenschappers? Dit zijn de centrale vragen van deze online sessie die GLUON in het kader van het Media & Culture Fast Forward organiseert. 

In samenwerking met GLUON

In oktober spraken we al met moderator Christophe De Jaeger. Lees het interview hier.

Curator

Gluon

Moderator

Christophe De Jaeger

wo 16.1216:00 — 17:00

Keynote Prof. Dr. Michael John Gorman – ‘Colliding Ideas’
Michael Gorman, oprichter van de baanbrekende Science Gallery in Dublin en drijvende kracht achter het nieuwe Biotopia museum in München, beschrijft toekomstscenario’s voor culturele instellingen die werken op de grens van kunst en wetenschap. Een reeks interessante modellen dient als inspiratie voor vernieuwende initiatieven die zich richten op hedendaags onderzoek en intermediatie tussen kunstenaars en onderzoekers. Hoe kunnen zij nieuwe vormen van participatie en verrassing stimuleren? 

Presentatie Dr. Raoul Frese – ‘ Opacity in the World of Science’
Raoul Frese (Director Hybrid Forms Labs – Vrije Universiteit Amsterdam) ging een intense samenwerking aan met de Malinese schrijver en filmmaker Manthia Diawara. Samen reisden zij naar het Senegalese vissersstadje Yene voor een onderzoek naar wat artificiële intelligentie betekent voor de lokale bevolking.  

Hoe deze ervaring z’n wetenschappelijke praktijk verrijkt is het uitgangspunt van deze presentatie, een verhaal dat ons brengt naar de schrijver Edouard Glissant en wat termen zoals ‘hybriditeit’, ‘het opake’ en ‘globalisme’ betekenen voor hedendaags onderzoek. 

Presentatie Prof. Dr Karine Van Doninck & kunstenaar Angelo Vermeulen – ‘Engines of Eternity’
Evolutiebioloog Karine Van Doninck en kunstenaar, bioloog en co-founder van het collectief SEADS Angelo Vermeulen beschrijven de dynamieken die tijdens het project Ēngines of Ēternity  ontstonden. Onderzoek naar herstelmechanismen van rotifers, microscopische diertjes, leiden tot discussies over de aard van de menselijke identiteit en de toekomstige menselijke natuur. SEADS is een transdisciplinair collectief van kunstenaars, wetenschappers, ingenieurs en activisten. 

Presentatie Oprichter Gluon & programmator BOZAR Lab Christophe Jaeger – ‘Studiotopia’
Christophe De Jaeger licht de innovatieve samenwerking tussen BOZAR, GLUON en het Vlaamse Instituut voor Biotechnologie (VIB)  toe. In het kader van het Europese project Studiotopia bezochten de kunstenaars Sandra Lorenzi en Kuang Yi Ku de labs van VIB in Gent. Dit leidde tot verschillende discussies tussen wetenschappers en kunstenaars en tot een reeks van nieuwe projectvoorstellen die het onderzoek van VIB op een interessante manier op de kaart plaatsen.